skivtoppen

Ibland köper jag skivor för en femma eller så, som jag inte vet hur de låter. Här skriver jag om de bästa.

fredag, februari 10, 2006

Biljardakademin - Fallbilder

Biljardakademin
"Fallbilder"
singel, 1983
ID

Nästan allt jag skrivit här om har varit någon form av inte alltför svårförstådd pop, och den låt som folk har rynkat på näsan åt i högst grad har varit Carl Myrén-singeln. Nu kan det vara dags igen, fast där Carl Myrén strosade omkring i Stockholm och var levnadsglad så är Biljardakademins jazzpop av en aningen mer allvarlig sort.
Singeln "Fallbilder" släpptes via fanzinet ID och Biljardakademin bestod bland annat av Kjell Häglund, senare journalist i tidningar som Pop och Vi Föräldrar. Ibland kan jag känna att det är mycket bättre när band får till en perfekt låt på tur än på skicklighet. Det naiva, ni vet. Fast Biljardakademin är ett fantastiskt undantag. Det är väl just det att man spelar alla sina kort helt rätt hela tiden som får mig att älska den här låten. Hundratjugosex sekunder håller den på, och inte en enda av dem är tråkig.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

lägg upp b-sidan också, snälla, schyrre!

måndag, 13 mars, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hej Roger,

Tack för dina vänliga ord.

Christer E

onsdag, 12 april, 2006  
Anonymous Anonym said...

Biljardakademin släppte även en kassett, dock ska den inte vara lika bra.

Visst följde singeln "Fallbilder" med en tidning när man köpte den på 80-talet, vilken var det? Har en annan singel med liknande design med u-lyx (underjordiska lyxorkestern), endast med vit label och lila texttryck och katalognummer ID 001. Antar att denna också var något som följde med samma tidning. Eller?

lördag, 01 juli, 2006  
Anonymous Anonym said...

Tidningen var tydligen en "fanzine" som hette just "ID" och Ulyx singeln förlde med nummer 8. Undra om de finns fler än dessa två ID singlar?

lördag, 01 juli, 2006  
Anonymous Anonym said...

Kassetten Biljardakademien släppte var inspelad under enkla omständigheter, och det hörs. Men gillar man det som gjordes framgår ändå låtarna och deras eventuella kvalitéer.

"ID" var en fanzine som Joakim Norling i malmö låg bakom. Det brukade följa med singlar med denna utmärkta tidning, så det finns fler at leta reda på. En var t ex med malmöbandet Harocots Verts och låten var "Sångsulan", om jag inte minns fel. Annat gott ID bjöd på var ett minnesvärt möte med Monochrome Set.

Joakim var nog den förste som verkligen uppskattade vad Biljardakamien försökte åstadkomma.

För dem som uppskattar försöken finns bl a följande länkar att undersöka:

http://www.hitmakerarchive.com/thatsgospel/biljardakademien.asp

http://www.hitmakerarchive.com/bendi/wp_sv/

http://www.twisterella.com/artikel.php?id=446

Den sistnämnda, av Katja Ekman, är synnerligen välskriven och initierad.

fredag, 01 september, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home